Αξιοθέατα

Σε μια χώρα όπου η φιλοξενία ανάγεται στην εποχή του Ξένιου Δία, η φιλοξενία είναι ιερή. Ιστορικά μνημεία διηγούνται τη ζωή του τόπου στο πέρασμα των χρόνων διαγράφοντας ταυτόχρονα τη νέα πορεία του. Βυζαντινά μνημείααρχαιολογικοί χώροιμοναστήρια, εκκλησίες, παραδοσιακοί οικισμοί είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορείτε να επισκεφθείτε στην περιοχή.

Η Πλαταριά αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για συναρπαστικές αποδράσεις και επισκέψεις στα ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου και τοποθεσίες, με τουριστικό ενδιαφέρον, όπως: τα αρχαιολογικά μνημεία του Νεκρομαντείου, της Νικόπολης, της Δωδώνης, την Πάργα, τον ποταμό Αχέροντα, το Σούλι, τα νησιά των Παξών, την Κέρκυρα και άλλες κοντινές ή και μακρινές αποδράσεις όπως Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα.

Το συγκρότημα κατοικιών All Saints – Άγιοι Πάντες αποτελεί το καλύτερο ορμητήριο για καλοκαιρινές αποδράσεις στην Ήπειρο συνδυάζοντας καλοκαιρινές διακοπές ταυτόχρονα με επιμορφωτικές αποδράσεις σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της Ηπείρου.

Οι Παξοί & Αντίπαξοι

Οι Παξοί & Αντίπαξοι

Με ιστιοπλοϊκό, με σκάφος ή και με το πλοίο της γραμμής, όποιος βάζει πλώρη για τα σμαραγδένια λιλιπούτεια νησιά του Ιονίου, τους Παξούς και τους Αντίπαξους, βάζει πλώρη για τον παράδεισο. Εξωτικές παραλίες: πράσινα και τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και ψιλό βότσαλο.

Φύση «οργιώδης»: αιωνόβιοι ελαιώνες, πυκνοί αμπελώνες και βλάστηση που φτάνει μέχρι το νερό. Εμπειρίες μοναδικές: ηλιοβασίλεμα στον κατάλευκο βράχο του Ερημίτη, εξερεύνηση σπηλιών και περπάτημα, για να ανακαλύψετε τις παλιές στέρνες.

Η Αρχαία Νικόπολη

Η Αρχαία Νικόπολη

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Πρέβεζα, στην εθνική οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων, στέκει η «Πόλη της Νίκης», η Αρχαία Νικόπολη. Η Νικόπολη χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, προκειμένου να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον «Άκτιο Απόλλωνα» ή σύμφωνα με άλλες αναφορές τον Ποσειδώνα και τον Άρη, για τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.

Το θρυλικό Ζάλογγο

Το θρυλικό Ζάλογγο

Ο θρυλούμενος χορός του Ζαλόγγου από τις Σουλιώτισσες που έπεσαν από τα βράχια για να μην πέσουν στα χέρια του Αλή Πασά, έχει περάσει στην Ιστορία. Το μνημείο, κτίσθηκε το 1950-1961 και είναι το μεγαλύτερο άγαλμα της Ελλάδας, με τον τίτλο Μνημείο Ζαλόγγου με σχέδια του γλύπτη Γεώργιου Ζογγολόπουλου (1903-2004).

Ο ποταμός Αχέροντας

Ο ποταμός Αχέροντας

Η επίσκεψη στον ποταμό Αχέροντα, 10 χλμ. από το All Saints Villas, σημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και προστατευόμενη περιοχή Νatura 2000, κρίνεται απαραίτητη για κάθε επισκέπτη της Θεσπρωτίας.

Η διάσχιση του φαραγγιού μέσα από τη δροσιά που προσφέρουν τα παγωμένα, πεντακάθαρα νερά του ποταμού, κάτω από τη σκιά υπεραιωνώβιων πλατάνων, ως τις πηγές του ποταμού ή τη "Σκάλα της Τζαβέλαινας", αποτελεί μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση. Η περιοχή παρουσιάζει έντονο ιστορικό-μυθολογικό ενδιαφέρον, αλλά προσφέρει και δραστηριότητες, όπως raftiing, kayak, ιππασία κλπ.

Το νεκρομαντείο

Το νεκρομαντείο

Το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου βρίσκεται κοντά στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης, στο σημείο όπου ενώνονται τα ποτάμια του Άδη, ο Αχέροντας με τον Κωκυτό.

Στις αρχαίες πηγές η τοποθεσία της Αχερουσίας λίμνης περιγράφεται ως το σημείο κατάβασης των νεκρών στον Άδη και η Εφύρα, η πόλη της Ηπείρου που βρίσκεται λίγο βορειότερα, συνδέεται με πανάρχαιη λατρεία της θεότητας του θανάτου, δημιουργεί φόβο και ξυπνά την περιέργεια των επισκεπτών.

Αγία Ελένη Δονάτου στην Παραμυθιά

Αγία Ελένη Δονάτου στην Παραμυθιά

O Άγιος Δονάτος είναι ο Πολιούχος της Πόλης της Παραμυθιάς. Έζησε την εποχή της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και υπήρξε επίσκοπος της πόλης Ευροίας που ήταν μια από τις 12 πόλεις της Ηπείρου και ήταν χτισμένη στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Χόικα.

Γεννήθηκε γύρω στο 310 και απεβίωσε το 387. Έκτισε με βασιλικά χρήματα ναό, τον οποίο και διακόσμησε μεγαλόπρεπα.

Η Λίμνη Καλοδικίου

Η Λίμνη Καλοδικίου

Στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, ένας μικρός επίγειος παράδεισος, η όμορφη λίμνη με τα νούφαρα που είναι υπό την προστασία του προγράμματος NATURA, προσελκύει παρατηρητές πουλιών.

Το Πάρκο Αναψυχής στην Πέρδικα

Το Πάρκο Αναψυχής στην Πέρδικα

Σε μικρή απόσταση από τη μονή του Αγίου – Αθανασίου μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Πάρκο Αναψυχής Πέρδικας. Μέσα σε αυτό θα αντικρίσει κανείς τη μαγεία της φύσης.

Καταρράκτες, μικρές γέφυρες που δικτυώνουν το ποτάμι, όπως επίσης και πεζόδρομοι με σκαλοπάτια από κορμούς δέντρων, για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την πλούσια φύση με τα πόδια.

Το Δέλτα του Καλαμά

Το Δέλτα του Καλαμά

Στο Δέλτα του ποταμού Καλαμά συναντάμε ένα σύνθετο μωσαϊκό βλάστησης που αποτελείται από 16 τύπους οικοτόπων. Οι 14 από αυτούς συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία 92/43/ΕΕ ενώ ο οικότοπος «Λιμνοθάλασσες» είναι προτεραιότητας για προστασία.

Στις λιμνοθάλασσες βρίσκουν τροφή και καταφύγιο χιλιάδες ψάρια και πουλιά γι΄αυτό και ο τύπος οικοτόπου στην Ευρωπαϊκή ένωση έχει προτεραιότητα για προστασία.

Το γραφικό ψαροχώρι της Σαγιάδας

Το γραφικό ψαροχώρι της Σαγιάδας

Ένα γραφικό και ήσυχο ψαροχώρι, μακριά από την πολυκοσμία, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, η Σαγιάδα υποδέχεται τους επισκέπτες της, προσφέροντας τους απλόχερα μια εναλλακτική πρόταση χαλαρωτικής απόδρασης.

Το Λαογραφικό Μουσείο του Τσαμαντά

Το Λαογραφικό Μουσείο του Τσαμαντά

Το λαογραφικό μουσείο Τσαμαντά ιδρύθηκε το 1983 στους Φιλιάτες, απο τον τσαμαντιώτη λαογράφο Κώστα Ζούλα.

Στεγάζεται στο παλιό λιθόκτιστο σχολείο του χωριού και η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 3000 σπάνια εκθέματα, φωτογραφικά ντοκουμέντα, είδη λαϊκής τέχνης, ξύλινες αναπαραστάσεις και άλλα αντικείμενα τα περισσότερα απο τα οποία είναι προσφορά των κατοίκων του χωριού.

Η Ιερά Μονή Γηρομερίου

Η Ιερά Μονή Γηρομερίου

Επί αιώνες, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου στέκεται στην άκρη ενός απότομου βράχου, στην πλαγιά του όρους Φαρμακοβούνι, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε απόσταση 8 χλμ από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

Είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι άμεσα συνδεδεμένο με την ζωή ανά τους αιώνες, στην περιοχή. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Νείλο τον Κωνσταντινοπολίτη μοναχό, κατά κόσμο Νικόλαο, ο οποίος κατάγονταν από την αυτοκρατορική γενιά των Λασκάρεων, στις αρχές του 14ου αιώνα, την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Η αρχαία πόλη της Δωδώνης

Η αρχαία πόλη της Δωδώνης

Στη στενή κοιλάδα ανατολικά του Τόμαρου βρίσκεται το ιερό της Δωδώνης, που στην αρχαιότητα αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της βορειοδυτικής Ελλάδας και συνδεόταν με τη λατρεία του πατέρα των θεών, Δία.

Η Δωδώνη ήταν γνωστή για το ξακουστό μαντείο, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές του στα ομηρικά έπη.

Η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα, το σπήλαιο των Ιωαννίνων και το περίφημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη

Η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα, το σπήλαιο των Ιωαννίνων και το περίφημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη που έχει να σας προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες, και όλα αυτά δίπλα στη ... λίμνη.  Γνωστή και ως η λίμνη της Κυρά-Φροσύνης, η λίμνη Παμβώτιδα με τα κρυμμένα μυστικά και τις παραδόσεις της, έχει αποκτήσει ανά τα χρόνια διεθνή φήμη, καθώς οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και τα βουνά της Ηπείρου καθρεφτίζονται στα νερά της.

Έξω από το Μπιζάνι Ιωαννίνων, σε απόσταση μισής  ώρας από την λίμνη Παμβώτιδα, βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – «Παύλος Βρέλλης», στεγασμένο σ’ ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα. 150 κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος εντεταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία ιστορικής περιήγησης που χωρίζεται θεματικά στην προεπαναστατική και επαναστατική εποχή, καθώς συμπεριλαμβάνει και ξεχωριστά αφιερώματα σε σημαντικές ελληνικές προσωπικότητες, όπως ο Παύλος Μελάς και η Κυρά της Ρω.

Τέλος, μια πραγματικά ιδιαίτερη περιήγηση που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους είναι η εξερεύνηση στο Σπήλαιο του Περάματος! Πρόκειται για έναν μαγικό κόσμο βγαλμένο σαν από παραμύθι. Το ιστορικό Σπήλαιο του Περάματος μετράει 1.5 εκατομμύρια χρόνια ζωής και βρίσκεται συγκεκριμένα στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, πάνω από το χωριό του Περάματος.

Τα Ζαγωροχώρια, τα Τζουμέρκα, το φαράγγι του Βίκου

Τα Ζαγωροχώρια, τα Τζουμέρκα, το φαράγγι του Βίκου

Σε απόσταση αναπνοής από τα Ιωάννινα, στους πρόποδες της Πίνδου, βρίσκονται 46 οικισμοί - στολίδια της ορεινής Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια! Μία επίσκεψη στον τόπο των Ζαγοροχωρίων θα σας φέρει αντιμέτωπους με μια ομορφιά που δύσκολα βρίσκει κανείς. Θα συναντήσετε χωριουδάκια χωμένα μέσα σε πυκνά δάση, άλλα με απέραντη θέα στη φύση του Ζαγορίου, μαγευτικά χρώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά και φυσικά δρακόλιμνες!

Το Φαράγγι του Βίκου, το οποίο έχει κερδίσει πρώτη θέση στα ρεκόρ Guinness ως το πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο σε αναλογία με το πλάτος του (πλάτος 1.100 μέτρα, βάθος 900 μέτρα, μήκος 11 περίπου χλμ.), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία και ιδιαίτερο φυσικό κάλος.

Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, αποτελούν ένα σύμπλεγμα 47 γραφικών χωριών και παραδοσιακών οικισμών, τα Τζουμερκοχώρια, με τα πιο ευρέως γνωστά να είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων. Αρκετά από τα Τζουμερκοχώρια βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, ενώ η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα στα 2.429 μέτρα και δεύτερη σε σειρά το Καταφύσι στα 2.393 μέτρα.

Τα οινοποιεία του Μετσόβου και της Ζίτσας

Τα οινοποιεία του Μετσόβου και της Ζίτσας

Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το Κατώγι Αβέρωφ παραμένει ως σήμερα βαθιά συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του Ευάγγελο Αβέρωφ, το Μέτσοβο και τους ανθρώπους που εργάζονται για την παραγωγή του κρασιού.

Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στην Ζίτσα είναι πολύ παλιά. Οι οίνοι της ήταν ονομαστοί όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και πέρα από αυτή. Οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση Οινοποιείου στην περιοχή της Ζίτσας ξεκίνησαν το 1939. Ο πόλεμος όμως και η κατοχή σταμάτησαν τα σχέδια. Τελικά το 1954 οι αμπελουργοί της περιοχής ίδρυσαν τον πρώτο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό με μικρές εγκαταστάσεις.

Το κοσμοπολίτικο και παγκοσμίως γνωστό νησί της Κέρκυρας

Το κοσμοπολίτικο και παγκοσμίως γνωστό νησί της Κέρκυρας

Κέρκυρα, ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα, ίσως το πιο πράσινο με την πυκνότερη βλάστηση αλλά και με το πιο πυκνό οδικό δίκτυο, ένα νησί με μεγάλη και σπουδαία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνικό πολιτισμό και παράδοση για περισσότερα από 3000 χρόνια.

Αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία - Μουσεία

Αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία - Μουσεία

Η περιοχή της Θεσπρωτίας διαθέτει ενδιαφέροντα και αξιοθαύμαστα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, όπως η Αρχαία Γιτάνη, η Αρχαία Φανοτή, η Αρχαία Ελαία, το Δυμόκαστρο, το ηρωικό και ένδοξο Σούλι και το Κούγκι Σουλίου, που αποδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά της από την αρχαιότητα ακόμη. 

Στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας, καθώς και στα λαογραφικά μουσεία Σουλίου, Τσαμαντά και Φοινικίου, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του τόπου.